Yazılım, elektronik cihazların bir işi gerçekleştirmeleri için, bilgisayar dilinde hazırlanan programlar ve komutlardır. Yazılım; web yazılımı, masaüstü yazılım ve mobil yazılım olmak üzere kategorize edilebilir. Yazılım, elektronik araçların birbirleri ile uyum içinde olmalarını ve birbirleri ile haberleşmelerini sağlamaktadır.
Yazılım Çeşitleri Nelerdir?
Yazılım, işletim sistemi yazılımları ve uygulama yazılımları adı altında ikiye ayrılmaktadır. İşletim sistemi yazılımı, teknolojik aletlerin açıldığı andan kapandığı ana kadar devrede olan yazılım türüdür. Kısacası, bilgisayar, akıllı telefon veya tabletlerin çalışması için gerekli olan sistemdir. Windows 98, Windows XP, Windows 10 işletim sistemi yazılımlarına örnek verilebilir. Uygulama yazılımları, işletim sistemi yazılımları ile uyumlu bir şekilde çalışır ve elektronik aletlere yüklenir.
Oyunlar, Word, Excel, anti virüs programları, vb. yazılımlardır. Uygulama yazılımları, işletim sistemi yazılımlarına bağlıdır. İşletim sistemi yazılımı ve uygulama yazılımları dışında son zamanlarda oldukça sık kullanılan çevirici yazılımlar vardır. Bu yazılımlar, programlama dilini makine diline çevirmektedir. Genel anlamda yazılım, hizmete dayalı yazılımlar, zararlı yazılımlar, casus yazılımlar ve özgür yazılımlar olarak sınıflandırılabilir.
Yazılım, donanımların birleşmesi ile meydana gelir ve donanımları çalıştırır. Yazılımlar, donanım olmadan bir işe yaramazlar. Elektronik olarak depolanan şeyler yazılımdır. Sistem yazılımı, bağımsız donanımların uyum içinde çalışmasını sağlayan programlardır. Yazılım, elektronik cihazların, belirli bir işi yapmasını sağlayan komutlardır. Bütün sistem içinde, en temel yazılım, işletim sistemi yazılımıdır. İşletim sistemi yazılımı, bilgisayar kaynaklarının yönetimini ve kontrolünü sağlayan programlardır. Kullanıcıya, elektronik cihazı yönetme ve yönlendirme yetkisi verir.
İşletim Sisteminin Görevleri Nedir?
- – Ana belleği ve harici kayıt cihazlarını yönetmek.
- – Elektronik cihazın güvenliğini sağlamak.
- – Giriş ve çıkışları kontrol etmek.
- – Merkezi işlem birimini yönetmek ve kontrolünü sağlamak.
- – Elektronik cihazın kontrolünü sağlamak.